Преговорите за доставката в Сърбия на допълнителни количества руски природен газ по

...
Преговорите за доставката в Сърбия на допълнителни количества руски природен газ по
Коментари Харесай

Сърбия ще преговаря за допълнителни доставки на газ от Русия

Преговорите за доставката в Сърбия на спомагателни количества съветски естествен газ по понижени цени ще се проведат на 20  и  21 декември. Това е споделил президентът на Сърбия Александър Вучич.

На 14 декември сръбският водач изрази надежда, че в скоро време ще бъде постигнато с Русия съглашение за доставките на дополнителни размери от суровината по понижени цени. По неговите думи, на Сърбия са ѝ необходими в допълнение 6 млн. куб. м естествен газ на ден, които може да купи единствено на борсата по високата цена сега. От своя страна, шефът на компанията " Сърбиягаз " Душан Баятович заяви, че се надява да се подписа съглашение с съветската страна в понеделник, 20 декември.

Още на 9 декември Вучич, отговаряйки на въпрос на ТАСС, съобщи, че ръководителят на управителния съвет на " Газпрома " Алексей Милер го е уверил, че републиката няма да остане без природен газ. Вучич също по този начин заяви тогава, че Сърбия разисква с Русия възможността да закупи в допълнение количество от синьото гориво поради студеното време.

Рекордни доставки

Милер и Вучич на 7 декември в конферентна връзка са разискали въпросите за съдействието сред двете страни, в частност и доставките на природен газ. Отбелязано е, че за 11 месеца на тази  година " Газпром " е доставил в Сърбия с 57% повече от синьото гориво, в сравнение с за цялата 2020 година.

След преговорите  в Сочи на 25 ноември Русия резервира цената  на природиня газ за Сърбия на равнището от 270 $ за хиляда кубически метра за идващите шест месеца. След това на Белград ще бъдат предложени условия по дълготраен контракт, които Вучич назова " изключителни ".

От 1 януари 2021 година " Газпром " стартира да доставя газ в Сърбия по нов маршрут. От Русия природният газ се транспортира по морския газопровод  " Турски поток " и по-късно по територията на Турция. По националната газотранспортна система на България синьото гориво постъпва в Сърбия.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР